KuKéMézz!

No ezt a szót még biztosan nem hallottad korábban. Eláruljuk, hogy nem is létezik valójában a magyar nyelvben (legalább is egyelőre). Mi találtuk ki, és most eláruljuk, mit is jelent. A kukémézz! szó valójában egy rövidítés, a Kutass-Kételkedj-Mérlegelj! szavakból hoztuk létre.

Ez egy nagyon fontos szabály, ha az interneten információ után keresgélsz!

EZ EGY NAGYON FONTOS SZABÁLY, HA AZ INTERNETEN INFORMÁCIÓ UTÁN KERESGÉLSZ!

Ma, ha valamit nem tudunk, nagyon egyszerű a dolgunk: guglizunk, szörfölünk a neten! Az interneten mindenre kaphatunk választ percek alatt. Hol vannak már azok a (nem is olyan) régi idők, amikor ha egy témában kutatást akartunk végezni, elmentünk egy könyvtárba, ott órákig bújtuk a katalógust a megfelelő könyv után kutatva, majd várakoztunk (na jó, azért órákat nem, de hosszú perceket), amíg a könyvtári raktárból előkeresték a kiválasztott könyvet. Majd jött az olvasgatás… (ez jellemzően tényleg hosszú órákig tartott), meg a jegyzetelés. Persze, ha jó könyvet választottunk! Mert ha nem, kezdhettünk mindent elölről…

Szóval ma tényleg minden sokkal jobb! Az internet szócikkek alapján másodpercek alatt listát ad nekünk az elérhető anyagokról.

NEM VÁLOGAT. MINDENT ELÉNK TÁR. MÉG AZT IS, AMIT NEM KÉNE…

Nagyon fontos, hogy tudjuk: az interneten mindenki azt ír (vagy akár mond), amit akar! Nincs senki, aki ellenőrizné, hogy helytálló-e, tudományosan jó-e, ami az internetre felkerül. Ha most úgy döntesz, hogy nyitsz egy blogot, és leírod, hogy 2X2=19,6, akkor az is egy forrás lesz, amit az internet majd felkínál egy olyan valakinek, aki az iránt érdeklődik majd a jövőben, hogy vajon mennyi 2X2.

Ezt sosem szabad elfelejtenünk, ha az interneten információ után kutatunk! Ahhoz, hogy eldöntsük, hogy a kérdésünkre kapott óriási információhalmazból mi az, ami megbízható, számunkra használható információ, egy kicsit kukéméznunk kell!

KUKÉMÉZZ = KUtass, KÉtelkedj, MÉrlegelj!

A kukémézz! szó valójában egy rövidítés, a Kutass – Kételkedj – Mérlegelj! szavakból hoztuk létre.

Ez egy nagyon fontos szabály, ha az interneten információ után keresgélsz!

Kutass!
Kételkedj!
Mérlegelj!

Kutass!

Nézz utána, ki írta a cikket, tanulmányt, amit találtál. Mit tudhatunk róla? Van-e megfelelő képzettsége ahhoz, amiről ír, beszél? Milyen szervezet, honlap áll az író mögött? Lektorálta valaki? Megjelölte a forrásokat, amelyeket felhasznált? Utána tudok nézni annak, amire vagy akire hivatkozik?

Nézz utána, a témáról milyen más szakmai információkat találunk még, és azok háttéréről mi ismerhető meg!

Kételkedj!

Bármit találsz a neten, alapvetően mindig légy egy kicsit kétkedő! Kételkedj abban, hogy jó-e az, amit találtál.

Legyen gyanús például, ha a kutatásod során semmilyen információt nem találsz a cikk írójáról vagy magáról a honlapról, amelyen publikál…

Ha nem vagy biztos abban, hogy mely információban bízz meg, kérj segítséget egy olyan felnőttől, aki véleményed szerint jártas a témában.

Mérlegelj!

Ha eleget kételkedtél és kutattál, akkor rajtad áll, hogy eldöntsd, mely információkat használod fel! Mérlegeld a lehetőségeidet.

Itt is fontos hangsúlyozni: ha nem vagy biztos abban, hogy mely információban bízz meg, kérj segítséget egy olyan felnőttől, aki véleményed szerint jártas a témában.

Még egy nagyon fontos dologra fel kell hívnunk a figyelmedet!

Minél többet tanulsz az iskolában, minél okosabb és felkészültebb leszel, annál kevésbé tudnak majd Téged megtéveszteni hamis honlapok és hamis cikkek. Azt már nyilván most is tudod, hogy 2X2 nem 19,6, de ha sok mást is megtanulsz az iskolában, akkor ennél bonyolultabb kérdésekben is magabiztos lehetsz, és könnyebben eldöntheted például egy álhírről, hogy „na ez fatális baromság, ennek a honlapnak tutira nem hiszek”!

Hasznos linkek