felnötteknek

Táncolómacska-kór… Hallottál már róla?

A XX. század közepén a Japánban található Minamata-öböl partján egy vegyi üzem az ecetsav előállításához szükséges vegyi anyagot, acetaldehidet gyártott. A gyártási folyamat során segédanyagként higanyt használtak, az üzem higannyal teli hulladékát pedig az öbölbe öntötték. Először a halak kezdtek kipusztulni, majd az öböl partján élő macskák kezdtek furcsán viselkedni: úgy „táncoltak”, mintha be lennének rúgva (ezért először táncolómacska-kórról kezdtek beszélni az emberek). Később a minamatai gyerekeknél súlyos agykárosodást mutattak ki. Akkor még nem tudták, hogy mindezeket a betegségeket a higany okozta. A tengerbe került higanyt az ott élő baktériumok ugyanis olyan higanyvegyületekké alakították, mely fel tudott dúsulni a halak szervezetében. A parton élő macskák, és persze az emberek is, sok halat fogyasztottak, így az ő szervezetükbe is bejutottak ezek a mérgező higanyvegyületek. Később rájöttek, hogy mi okozza ezeket a betegségeket, no meg a macskák „táncolását”, s azóta nevezik a higanymérgezést Minamata-kórnak is.

A higany, bár valóban mérgező, nem kell félnünk az olyan eszközeinktől, amelyek higanyt tartalmaznak. Ilyenek például a régi lázmérők. Ma már ilyen higanyos lázmérőt nem lehet kapni, de sok helyen még van otthon. Szintén higanyt tartalmaznak az energiatakarékos izzók is.

Fontos tudni, hogy ha szabályosan használjuk ezeket az eszközöket, semmi bajunk nem lesz a bennük található higanytól. De ha már nincs rájuk szükségünk, pl. kiég az izzó és kicseréljük, akkor kiemelten fontos, hogy szelektíven gyűjtsük őket és vigyük egy olyan gyűjtőpontra, ahol leadhatók. Így a hulladékfeldolgozók gondoskodnak arról, hogy a bennük található higany senkinek ne okozzon betegséget.

 

Bővebben is kíváncsi vagy? Kattints a lenti linkekre!