felnötteknek

Rólunk

Az APPLiA Magyarország Egyesülés 2006-ban indította útjára a Forgó Morgó környezetvédelmi programját, melynek középpontjában az energiatakarékosság, a tudatos fogyasztói magatartás és a hulladékgazdálkodás áll. Az elmúlt években számtalan, családokhoz szóló rendezvényen, iskolai kampányban buzdított a közkedvelt figura környezetünk védelmére. A nemzetközi szakma is megismerte és elismerte törekvéseinket: 2007-ben Sustainable Energy Europe partnerséggel, 2009-ben pedig nemzeti Energy Globe díjjal értékelték programunkat.

Bátran és büszkén kijelenthetjük, hogy Forgó Morgó, a pazarlásunk miatt zsörtölődő villanyóra-figura mára az energiatakarékosság és a környezettudatosság kiemelkedő alakjává, jelképévé vált a gyerekek és fiatalok körében.

2016-ban, Forgó Morgó 10 éves születésnapján jelent meg a Forgó Morgó a tengeren című mesekönyv, melyben Forgó Morgó már nemcsak a villanyszámla miatt aggódik, hanem a Föld és az emberiség sorsát érintő kérdések miatt is: hogyan tudnánk kevesebb energiát felhasználni, mi lesz a sok hulladékkal, milyen hatással lesz a klímaváltozás a jövőnkre. A mesekönyvet a 2015-ös gyerekrajz-pályázat legjobb 55 alkotása illusztrálja.

A mesékből 2017. során készült el Forgó Morgó mese- és foglalkoztató füzete, melyben kreatív feladatok is támogatják a gyerekek fejlődését, környezettudatosabbá válását.

A 2016/17-es tanévben, összhangban a körforgásos gazdaság célkitűzéseinek meghirdetésével, a Forgó Morgó kampány is új lendületet vett, és színre lépett Forgó Morgó testvére, Körforgó Morgó, aki a körforgásos gazdaság megvalósításán munkálkodik.

A 2016-os rajzpályázat során a gyerekeknek Körforgó Morgó világát, a körforgásos gazdaságot kellett megrajzolniuk, melyben egy újabb mese, a Forgó Morgó a tengeren mesekönyv cselekményét folytató Az új barát című történet segítette őket. A győztes alkotásból készült el Körforgó Morgó két puzzle-je.

A rajzpályázat legjobb alkotásai illusztrálják a 2018. márciusában megjelent új mesekönyvet.

Továbbá szintén a rajzpályázat hat alkotása került az óriás Körforgó Morgó puzzle-ra, mely 2017. május 7-én az Európa Napon debütált!

Forgó Morgó programjaink aktualitásait a Hírek és a Pályázatok menüpontok alatt követhetik. Reméljük, hamarosan találkozunk!