felnötteknek

Légy képben!

Kedves Kíváncsi Barátom!

Talán tapasztaltad már, hogy manapság sok olyan fogalom, kifejezés van, melyeket gyakran hallani itt-ott (pl. tévében, iskolában). Vagy olvashatunk róluk a neten vagy könyvekben.

De talán nem mindig tudjuk pontosan, mit is jelentenek ezek a fogalmak...

No, ehhez szeretnék Neked segítséget nyújtani. Ebben az összeállításban sok fogalmat megtalálsz, amelyeket gyakran hallani manapság. Remélem, hogy hasznos lesz Számodra ez az összeállítás!

Nyűgözz le!

Kedves Lenyűgözésre kész Barátom!

Biztosan már Te is tapasztaltad, hogy egyes, a társaid által tartott kiselőadások élvezetesek és érdekesek, másoknál pedig már az első két perc után óráknak tűnik az előadó beszéde, és azon kapod magad, hogy nem is figyelsz, hanem rajzolgatsz a füzetedbe.

Vajon, ha Rád kerül a sor, Te milyen előadó leszel? Milyen szeretnél lenni? Na, jó, ez utóbbi buta kérdés volt, hiszen ki ne szeretne jó előadó lenni!

Van egy jó hírem a Számodra! Te is lehetsz lenyűgöző előadó és készíthetsz remek prezentációt, ha az alábbi tanácsokat megfogadod!

A Kíváncsiságról bővebben

Kíváncsiság, vagyis eredeti, angol nevén Curiosity (ejtsd valahogy így: kjurioziti) egy 900kg tömegű Marsjáró, melyet a NASA (az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatala) 2011. november 26-án indított útjára. Kíváncsiság 566 millió km utazás után 2012. augusztus 6-án szállt le a Marson, és kezdte meg küldetését. Fő feladata a Mars geológiájának (földtanának), biológiájának és légkörének tanulmányozása volt.

Táncolómacska-kór… Hallottál már róla?

A XX. század közepén a Japánban található Minamata-öböl partján egy vegyi üzem az ecetsav előállításához szükséges vegyi anyagot, acetaldehidet gyártott. A gyártási folyamat során segédanyagként higanyt használtak, az üzem higannyal teli hulladékát pedig az öbölbe öntötték. Először a halak kezdtek kipusztulni, majd az öböl partján élő macskák kezdtek furcsán viselkedni: úgy „táncoltak”, mintha be lennének rúgva (ezért először táncolómacska-kórról kezdtek beszélni az emberek). Később a minamatai gyerekeknél súlyos agykárosodást mutattak ki.

Mennyi e-hulladékot termelünk?

Egy európai felmérés és tanulmány* szerint 2014-ben Európában 11,6 millió tonna háztartási elektronikai hulladék képződött:

A keletkező háztartási e-hulladékmennyiség Európában

 

Ahogy a fenti képen is látható hazánkban évente 10 – 15 kg háztartási e-hulladék keletkezik lako­sonként. Ennek az átlagával, azaz lakosonként 12,5 kg e-hulladékkal számolva Magyarországon tehát az évi 125.000 tonnát is eléri a keletkező háztartási e-hulladék mennyisége.

Olimpiai érmek elektronikai hulladékokból

2020-ban Japán fővárosában, Tokióban kerül megrendezésre a következő nyári Olimpia. Úgy tervezik a szervezők, hogy az érmeket elektronikai hulladékokból készítik majd el. Meglepő? Valójában egyes elektronikai termékeink, például a mobiltelefonok, a számítógépek tartalmaznak nemesfémeket, így aranyat és ezüstöt is. Ha az érmekhez az elektronikai hulladékokban található nemesfémeket használják, két legyet is ütnek egy csapásra: egyrészt nem kell a természetet terhelni a bányászattal, másrészt ily módon biztosított az elektronikai hulladékok (e-hulladékok) újrafeldolgozása.

Pages

Subscribe to Front page feed